palaa_kuva

Takaisin Vetelin kunnan sivuille

Celia-äänikirjat – kun painetun kirjan lukeminen on hankalaa

Oletko jo kuullut lukemisesteisille tarkoitetusta Celian äänikirjapalvelusta? Celia on saavutettavan kirjallisuuden ja julkaisemisen asiantuntijakeskus ja se tuottaa kustantajien kirjoja äänikirjoiksi, jopa 2000 uutta äänikirjaa vuodessa.

Celian äänikirjoja voivat kuunnella ikään katsomatta kaikki henkilöt, joille lukeminen on vaikeaa tai mahdotonta esimerkiksi lukivaikeuden, oppimisvaikeuden, heikentyneen näön, heikentyneen lihaskunnon, vamman tai sairauden aiheuttaman lukemisesteen vuoksi. Todistusta tai diagnoosia lukemisesteestä ei tarvitse esittää kirjaston henkilökunnalle, oma suullinen ilmoitus riittää. Myös yhteyshenkilö voi toimia valtakirjan avulla.

Celian äänikirjoja kahdella tapaa – kumpi tapa sopii sinulle parhaiten?

Celian äänikirjapalvelussa on yli 45 000 kirjaa kattavasti eri aloilta – tietokirjoja, runoja, satuja, dekkareita, elämäkertoja, historiaa, viihdekirjallisuutta, Finlandia-palkittuja teoksia ja paljon muuta uutuuskirjoista klassikoihin. Kauno- ja tietokirjallisuuden ohella Celia tuottaa myös oppikirjoja eri kouluasteille. Eepos-kirjastoissa lukemisesteinen asiakas voi joko lainata Celian Daisy -cd-äänikirjoja tai rekisteröityä verkossa toimivan äänikirjapalvelun käyttäjäksi. Rekisteröityä voi myös koulussa

1. Daisy-äänikirjat eli cd-äänikirjat

Vetelin kirjastolla on vajaan 4000 levyn valikoima Daisy-äänikirjoja. Näitä cd-levyjä voivat vapaasti lainata lukemisesteiset asiakkaat tai heidän puolestaan asioivat henkilöt ilman rekisteröitymistä.

Äänikirjoja voi kuunnella esim. mp3-tiedostoja toistavalla cd-soittimella tai tietokoneella. Cd-levyjä lainaavat asiakkaat voivat myös saada Daisy-soittimen lainaksi kuuntelua varten Näkövammaisten liiton Daisy-soitinpalvelusta.

2. Celian äänikirjapalvelu verkossa

Niillä lukemisesteisillä asiakkailla, joilla on käytettävissään sähköposti ja internet-yhteys, on mahdollista rekisteröityä Celian verkossa toimivan äänikirjapalvelun käyttäjäksi. Äänikirjapalveluun tarvitset käyttäjätunnuksen ja salasanan, jotka saat kirjastossa tapahtuvan rekisteröinnin jälkeen omaan sähköpostiisi.

Celian kaikki lainattavat kirjat löytyvät Celianet-verkkopalvelusta.

Celianetissä voit:
    hakea ja lainata kirjoja
    varata hankinnassa olevia kirjoja
    selata omia lainaustietojasi
    selata ja muuttaa omia tietojasi

Miten Celian äänikirjapalvelun kirjoja kuunnellaan?

Kirjoja voi ladata tai kuunnella suoratoistona verkossa Celianetissa. Lataamisen voi tehdä tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella. Ladattuja kirjoja voi siirtää esim. muistitikulle tai toiselle laitteelle. Älypuhelimille ja tableteille voi asentaa maksuttoman Pratsam Reader -sovelluksen, jolla kirjoja on helppo kuunnella.

Miten Celian äänikirjapalvelun käyttäjäksi pääsee?

Jos sinä tai läheisesi on lukemisesteinen (ja käytettävissä on sähköposti ja internet-yhteys), palvelun käyttäjäksi voi liittyä omassa lähikirjastossa. Jos toimit yhteyshenkilönä varsinaisen asiakkaan puolesta, ota rekisteröintireissulle valtakirja. Alle 15-vuotiaan asiakkaan huoltajan tulee täyttää huoltajan suostumus.

Syitä lukemisesteisyyteen voivat olla esimerkiksi seuraavat:

• lukivaikeus (lukihäiriö)
    • oppimisvaikeus
    • näkövamma
    • heikentynyt näkö (esim. ikäihmisillä)
    • kehitysvammaisuus
    • cp-vamma
    • reuma
    • ms-tauti
    • lihastaudit
    • heikentynyt lihaskunto
    • afasia