palaa_kuva

Takaisin Vetelin kunnan sivuille

Kirjallisuus

Etusivu > Kokoelma ja tietopalvelu > Kirjallisuus


  Kaunokirjallisuus

  Kirjastossa on monipuolinen kokoelma suomenkielistä kaunokirjallisuutta eri genreistä, eri maista ja eri aikakausilta. Dekkarit ja jännityskirjallisuus, samoin kuin sarjakuvat ja pilapiirrokset sekä kaskut on sijoitettu omiksi ryhmikseen tai merkattu värimerkein löydettävyyden helpottamiseksi (erä, sota, uskonto). Vieraskielinen kaunokirjallisuus on myös omana ryhmänään sisältäen lähinnä englannin, ruotsin ja venäjänkielisiä kirjoja. Pienempien kielten kokoelmia kirjastoon on mahdollista tilata Monikielisestä kirjastosta. Tällä hetkellä kirjastossa on monikielisestä kirjastosta siirtolainattuna arabiankielinen kaunokirjallisuuskokoelma.

  Tietokirjallisuus

  Kirjastossa on monipuolinen ja ajantasainen tietokirjakokoelma eri aloilta. Vieraskielinen tietokirjallisuus on suomenkielisten teosten joukossa alansa mukaisesti. Varastoon on sijoitettu tietokirjoja, jotka ovat alansa klassikkoja tai joilla muuten pysyvää arvoa tai tarvetta.

  Käsikirjat

  Käsikirjat on tarkoitettu pääasiassa kirjastossa käytettäviksi. Käsikirjastokappaleina voi olla esimerkiksi matrikkeleita, hakuteoksia, sanakirjoja, tilastoja, tai säädöksiä, ja niitä voi lainata kotiin ainoastaan yölainoiksi.

  Isotekstiset

  Isotekstisissä kirjoissa teksti on nimensä mukaisesti normaalia suurempaa, mikä helpottaa lukemista, jos näkökyky on heikentynyt. Isotekstiset kirjat on hyllyssä sijoitettu omaksi ryhmäkseen.

  Selkokirjat

  Selkokieliset kirjat ovat sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä luettavammaksi ja ymmärrettävämmäksi mukautettuja teoksia. Niitä voivat käyttää  esimerkiksi maahanmuuttajat, ikääntyneet, erilaiset  vammaisryhmät ja erityisiä lukemis- ja kirjoittamisvaikeuksia omaavat ihmiset. Kirjaston selkokirjakokoelmaan kuuluu sekä kauno- että tietokirjoja, ja ne on sijoitettu hyllyssä omaksi ryhmäkseen.

  Äänikirjat

  Äänikirjat ovat kauno- ja tietokirjallisuutta, joka on tallennettu kasetti- tai cd-muotoon. Vetelin kirjastossa on lähinnä CD-äänikirjoja, mutta joitakin kasettiäänikirjoja vielä löytyy kokoelmasta. Äänikirjat sijaitsevat omassa hyllyssään.

  Lasten ja nuorten kokoelmat

  Lasten kokoelmassa on tarjolla kullekin ikäkaudelle sopivaa ajantasaista aineistoa. Kaunokirjallisuuden kokoelma tarjoaa hyvät edellytykset lasten lukuharrastukselle, kielelliselle kehitykselle ja tietopiirin laajentamiselle. Kokoelma sisältää suomenkielisten kirjojen lisäksi vieraskielisiä kuva- ja kertomuskirjoja.

  Helppolukuiset kirjat vasta lukemaan oppineille löytyvät omasta hyllystään lastenosastolla. Äänikirjakokoelmassa on suomenkielisiä teoksia.

  Lapsille suunnattuja tietokirjoja kaikilta aloilta on monipuolinen kokoelma. Lapsille suunnatun kirjallisuuden lisäksi kokoelmassa on vanhemmille ja kasvattajille tarkoitettua aineistoa (esim. lukukasvatus, mediakasvatus, taidekasvatus).

  Nuorten- ja nuorten aikuisten kokoelma sisältää kaunokirjallisuutta, runoja, fantasiaa, sarjakuvia ja tietokirjallisuutta. Myös nuorille on helppolukuisia kirjoja sekä äänikirjoja.

  Erityisaineisto

  Celia-äänikirjoja on kirjastossamme lainattavissa jo lähes 3000 kpl näkövammaiskirjaston palveluihin oikeutetuille asiakkaille.